• Tarih : 22.12.2018

Bireysel ve Toplumsal Travma Toplantıları-2

Dünyada ve yaşadığımız topraklarda ardı sıra gerçekleşen ve toplumca sarsıldığımız travmatik saldırıların, ihmallerin şiddeti ve beraberinde getirdiği yıkım yalnızca ne düşündüğümüzü, ne hissettiğimizi değil, tüm düşünme ve hissetme kapasitemizi, hatırlama ve hayallememizi şekillendirmektedir. Yaşadığımız yer ve zaman, içsel ve dışsal ötekilerle bağlarımız, sürdürdüğümüz ilişkiler, bu toplumsal travmaların içinden geçerek anlamını bulmaktadır. İşte bu nedenle travmanın etkisi, bireysel düzeyde bile toplumsaldır. Travma kavramına yeniden bakmayı öneren psikanalist Shmuel Erlich, çalışmalarında, travmaların bireysel, grupsal ve toplumsal düzeyde çeşitli modaliteler aracılığıyla kurulan ilişki süreçlerine dikkat çekmektedir. Olma ve yapma modalite boyutuna, travma bağlamında özel bir vurgu yapan Erlich, paylaşılmış kolektif travmaların analist ve analizan üzerine etkilerine, travmanın ölüm dürtüsüyle ve olmama (non-being) haliyle ilişkisine odaklanan çalışmalar yürütmektedir.

Bireysel ve Toplumsal Travma Toplantıları -2

Shmuel Erlich

22 Aralık 2018

AynalıGeçit

9:30-10:00 Açılış

10:00- 11:00 Konferans

“Bu Kimin Travması? Muğlak Bir Kavrama Yeni Bir Bakış”
H. Shmuel Erlich

Moderatör: Ferhan Özenen

11:00-11:30 Ara

11:30-13:00 Tartışma

Tartışmacı: İshak Saygılı (Travma Grubu)

Moderatör: Evrem Tilki

13:00-14:30 Öğle arası

14:30-16:00 Olgu Sunumu ve Tartışma

(Yalnızca Ruh Sağlığı Çalışanları için)

Olgu sunan: Baran Gürsel
Tartışmacı: Shmuel Erlich

Moderatör: Pınar Padar

16:00 Kapanış

Etkinlik dili: Türkçedir. Konuşmalarda ardıl çeviri yapılacaktır. Etkinlik yeri: Aynalı Geçit, Avrupa Pasajı, 2.Kat Galatasaray-İstanbul

Etkinlik ücretsizdir.

* Eğitim ve süpervizyon analisti olan S. Erlich, Uluslararası Psikanaliz Birliği (IPA) üyesi, Almanya Psikanaliz Derneği onursal üyesi ve İsrail Psikanaliz Derneği eski başkanıdır. Profesör Erlich, on beş yıl boyunca Kudüs Üniversitesi bünyesindeki Sigmund Freud Psikanaliz Araştırmaları Merkezi’nin direktörlüğünü yürütmüştür. Travma kavramının psikanalitik düşünce içinde geçirdiği dönüşümler ve geniş grup yaşantıları üzerine özgül incelemeleri bulunan Erlich, Psikanalize katkılarından ötürü 2005’te Sigourney Ödülü’ne layık görülmüştür.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na katkılarından dolayı teşekkür ederiz.