Image Name

"Juliet Mitchell İstanbul’da"

27 Nisan 2013 Cumartesi

Aynalı Geçit

“Kalbimde Bir Tür Kavga Vardı” (Hamlet)

“Savaş Kardeşliği Üzerine Bazı Düşünceler”

Juliet Mitchell

Konferans Üzerine Tartışma

Juliet Mitchell, Ayşe Kurtul, Zehra Karaburçak Ünsal

Olgu Sunumu Seda Şahin

Tartışanlar: Juliet Mitchell, Ferhan Özenen

İstanbul Psikanaliz Derneği olarak İngiliz Psikanaliz Okulunun en önemli isimlerinden olan Juliet Mitchell’i misafir etmekten mutluluk duyuyoruz. Kadın üzerindeki baskının politik kuramı üzerine birçok makale yazmış olan Juliet Mitchell İngiltere’nin önde gelen feminist düşünürlerindendir. Juliet Mitchell İstanbul’a bu gelişinde bizlere “‘Kalbimde bir tür kavga vardı (Hamlet): Savaş kardeşliği üzerine bazı düşünceler”, başlıklı bir konuşma yapacaktır. Konuşmasında, bilinen tüm insan topluluklarında kamusal alanda savaşın, özel alanda ise depresyonun var olduğu saptamasından yola çıkacaktır. Şiddet ve savaş üzerine evrimci bir anlayışı kullanarak, fakat ona karşı çıkarak ve tersini öne sürerek, savaşın şiddetin yasaklanmasına bağlı olduğunu savlayacaktır. Tezini örneklemek için Hamlet’e başvuran Mitchell, toplumsal cinsiyet analizi, kardeşlik ve bilinçdışı süreçlerle ilgili psikanalitik kavrayışları, argümanın çerçevesini oluşturmak için kullanacaktır.