• Tarih : 24.05.2011

Sophie de Mijolla-Mellor - “Öldürmek eyleminde anlaşılamaz olan”

2011 Etkinlikleri

“Öldürmek Eyleminde Anlaşılamaz Olan”

Sophie de Mijolla-Mellor

24 Mayıs 2011

Aynalı Geçit

Öldürmek,  metafizik açıdan yaşam vermek gibi düşünülemez olan bir durumdur. Her iki durumda da birey, alçak gönüllü sınırları içinde farkına varmadığı biyolojik bir sürecin içine, ne kökenini ne de sonunu hiçbir zaman bilemeyeceği bir zincirin halkası olarak yerleşir. Yaşam verme, amacı zorunlu olarak bu olmasa da, cinsel bir karşılaşmanın sonunda ortaya çıkar. Ölüme de, tedbirsizlik veya talihsiz koşullardan hatta beceriksizlikten dolayı yol açılabilir.

Öte yandan, bir insanın kasıtlı olarak hemcinsinin yaşamına son verdiği eylem, onu baş döndüren bir tümgüçlülük durumuna yerleştirir.

Psikanaliz cinayete, yani benzerini öldürmenin öncel, ani veya ertelenmiş  farkındalığına yalnızca ruhsal dünya için temel oluşturucu bir konum tanımamış,  ayrıca insan öldürme eyleminin güdülerinin anlaşılması için kriminolojiye desteğini sunmuştur.

Sophie de Mijolla-Mellor Paris 7 Üniversitesi klinik psikoloji bölümünde doktoradan sorumlu öğretim üyesidir. Fransa’nın önemli psikanaliz gruplarından Dördüncü Grup’un (Quatrième Groupe) önde gelen psikanalistlerinden olan Sophie de Mijolla-Mellor aynı zamanda Fransız dilinin saygın psikanaliz dergilerinden “Topique” dergisinin yayın kurulu yönetmeni ve Uluslararası Psikanaliz Tarihi Derneği’nin yönetim kurulu başkanıdır.