Psikanalize Giriş Konferansları Seminerleri 2020

İSTANBUL PSİKANALİZ DERNEĞİ

"Psikanalize Giriş Konferansları" Seminerleri - 2020

"Psikanalize Giriş Konferansları" Seminerleri, psikanalitik kuramın temel yaklaşım ve ilkelerini ruh sağlığı alanından ve farklı disiplinlerden ilgililere, genel bir çerçeve içinde aktarmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu seminer dizisinde, Sigmund Freud'un, psikanalizi tanıtmak üzere 1916 ve 1917 yıllarında Viyana Üniversitesi'nde verdiği ve daha sonra Psikanalize Giriş Konferansları adı ile yayınlanan konferansları izlenecektir.

Freud, bu konferanslarda, kendine sanki dinleyiciler yerinden sorular sormuş, kuşkular bildirmiş, eleştiriler yöneltmiştir; ardı sıra bu sorular ve yorumlara yanıtlar üretmiş, karşılık vermiştir. Böylelikle, Konferanslar, tek kişilik bir sunum olmanın ötesinde imgesel bir karşılaşmaya dönüşmüştür.

Bu seminer dizisinin her oturumunda, bir (bazı oturumlarda birden fazla) konferansın okumasını gerçekleştirirken, aynı zamanda ilgili konferanstaki konu ve kavramların Freud'un farklı yapıtlarındaki izlerini süreceğiz. Seminer programı, Giriş Konferansları'nın ele alınmasının ardından, Freud'un kuramında daha  sonra oluşan gelişmeleri de aktarmak üzere, Psikanalize Yeni Giriş Konferansları'ndan (1933), genel bir kuramsal özet niteliği taşıyan, iki konferansın okunması ile tamamlanacaktır. Program boyunca Konferanslar yanında ilgili başlıklarda ek kaynaklar da katılımcılarla ayrıca paylaşılacaktır.

Bu seminer dizisiyle, katılımcıların, psikanalitik kuramın temel kavram ve yaklaşımları ile ayrıntılı ve derinlikli biçimde ilişki kurmalarını ve Sigmund Freud'un Konferanslar'daki sesini duyumsamalarını amaçlamaktayız.

Program (2020)

7 Şubat 2020: Giriş (1. Konferans)

Konuşmacı: İlker Özyıldırım    Tartışmacı: Ferhan Özenen

14 Şubat 2020: Sürçmeler (2.-4. Konferanslar)

Konuşmacı: Alper Şahin     Tartışmacı: Peykan Gökalp

21 Şubat 2020: Düşler I (5.-8. Konferanslar)

Konuşmacı: Feramerz Ayadi    Tartışmacı: Talat Parman

28 Şubat 2020: Düşler II (9.-15. Konferanslar)

Konuşmacı: Feramerz Ayadi    Tartışmacı: İlkşen Umman

6 Mart 2020: Belirtilerin Anlamı (17. Konferans)

Konuşmacı: Serdar Yolcu     Tartışmacı: Berrin Göksu

13 Mart 2020: Travmalara Saplanma, Bilinçdışı (18. Konferans)

Konuşmacı: Suzi M.Mizrahi      Tartışmacı: Nesrin Koçal

20 Mart 2020: Direnç ve Bastırma (19. Konferans)

Konuşmacı: Nergis Güleç     Tartışmacı: Vehbi Keser

27 Mart 2020: Libidonun Gelişimi ve Cinsel Evreler (20.-21. Konferans)

Konuşmacı: Ayşenur Bay Aytekin     Tartışmacı: Zehra Karaburçak Ünsal

3 Nisan 2020: Belirtilerin Oluşumu (23. Konferans)

Konuşmacı: Ebru Sorgun      Tartışmacı: Levent Kayaalp

10 Nisan 2020: Yaygın Nevrotik Durum (24. Konferans)

Konuşmacı: A. Esra İlem     Tartışmacı: İlker Özyıldırım

17 Nisan 2020: Kaygı (25. Konferans)

Konuşmacı: Hatice Nihal Aslan     Tartışmacı: Ali Algın Köşkdere

24 Nisan 2020: Libido Kuramı ve Narsisizm (26. Konferans)

Konuşmacı: Funda Akkapulu     Tartışmacı: Tevfika Tunaboylu İkiz

8 Mayıs 2020: Aktarım (27. Konferans)

Konuşmacı: Ebru Sorgun    Tartışmacı: Ayça Gürdal Küey

15 Mayıs 2020: Psikanalitik Tedavi (28. Konferans)

Konuşmacı: Behice Boran     Tartışmacı: Özlem Tuncay

22 Mayıs 2020: Ruhsal Kişiliğin Açınsaması (Bilinç ve Bilinçdışı; İd, Ego ve Süperego) (Yeni Giriş Konferansları, 31. Konferans)

Konuşmacı: İlker Özyıldırım    Tartışmacı: Behice Boran

29 Mayıs 2020: Kaygı ve Dürtüsel Yaşam (Cinsel Dürtüler ve Ego Dürtüleri; Yaşam ve Ölüm Dürtüleri) (Yeni Giriş Konferansları, 32. Konferans)

Konuşmacı: Pınar Padar     Tartışmacı: Berrin Göksu

Seminerler, Şubat-Mayıs aylarında, Cuma akşamları saat 20:45–22:45 arasında yapılacaktır.

Katılımcılar: Katılımcı sayısı 40 kişi ile sınırlıdır. Başta psikiyatri asistanları, psikoloji, psikolojik danışmanlık ve sosyal hizmet uzmanlığı bölümleri öğrenci ve mezunları olmak üzere, psikanalizle ilgilenen herkesi bu seminer dizisine katılmaya davet ediyoruz.

Etkinlik Yeri: İstanbul Psikanaliz Derneği. Büyükdere Cad. Gün Apt. No: 26, Kat: 8,  Daire: 15 Mecidiyeköy/İstanbul.

Katılım ücreti: 950 TL’dir.

Kayıt: Kayıt bilgisi için, [email protected] adresine başvurunuz. Başvurunuza, mesleki durumunuzu belirten ve kendinizi tanıtan kısa bir not eklemenizi beklemekteyiz. Kayıtta başvuru sırasına öncelik verilecektir.